Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Sunday, 02 February 2020 00:00

Νεκτάριος Σαρδιανός: Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΠΕ μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Νεκτάριος Σαρδιανός: Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΠΕ μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο Δημήτρης Πανταζής, εκδότης εφημερίδας - τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης (2014 - 2019)

Σχολικές επιτροπές ένα Νομικό Πρόσωπο με ιδιαίτερα σημαντικό και δύσκολο έργο που η κεντρική εξουσία κάνει ακόμα δυσκολότερο

   Οι Σχολικές Επιτροπές από την σύσταση τους συνήθως αντιμετωπίζουν ως βασικό πρόβλημα την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Καθώς το κόστος για τη συντήρηση τους συνεχώς αυξάνεται, οι κρατικές επιχορηγήσεις παραμένουν σταθερές ή πολλές φορές μειώνονται.
   Τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μας έχουν καταφέρει μέσα από τις έκτακτες επιχορηγήσεις που εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο να ενισχύσουν τα οικονομικά τους, καθώς οι ετήσιες τακτικές κρατικές επιχορηγήσεις που σπάνε σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις, σχεδόν ποτέ δεν έρχονται στον χρόνο που πρέπει, αλλά μεταγενέστερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές πάγιες ανάγκες όπως η πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ να διογκώνονται συνεχώς.
   Παλαιότερα, προ της δυνατότητας των έκτακτων επιχορηγήσεων ήταν ρεαλιστικός ο φόβος να υπάρχουν επίσης καθυστερήσεις στις πληρωμές των καθαριστριών και των σχολικών τροχονόμων, καθώς επίσης και να συσσωρεύονται οι οφειλές σε προμηθευτές.
   Αυτό άλλαξε τα πρόσφατα χρόνια χάρη στην επιμονή του αιτήματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας όπου με εισηγήσεις της έχοντας υπόψιν τις συνεχείς ανάγκες που προκύπτουν έτσι ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς και να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες, προέκυψε νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία πλέον τα Δημοτικά Συμβούλια μπορούσαν πλέον να δώσουν έκτακτες επιχορηγήσεις στα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών.
   Βέβαια ευχής έργο θα ήταν για τον συντάκτη του κειμένου που παρακολουθεί το ρεπορτάζ των σχολικών επιτροπών τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει κάποτε και μια νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και της θέρμανσης να πληρώνονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) και όχι από το ποσό της επιχορήγησης των σχολείων, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε πρόεδροι να μην χρειάζεται να κάνουν κοπτοραπτική έτσι ώστε να μπορέσουν να τα βγάζουν πέρα κάθε σχολικό έτος ως προς την κάλυψη των αναγκών της ορθής λειτουργίας των υπό κυριότητας Δήμου κτηρίων στα οποία τα παιδιά μας καθημερινά διδάσκονται πώς να γίνουν οι πολίτες του μέλλοντος. Όσον αφορά αυτή την ευχή οψόμεθα...


   Στην Προεδρία της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Σμύρνης από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται ο νεοεκλεγέντας Δημοτικός Σύμβουλος Νεκτάριος Σαρδιανός, το οποίο η εφημερίδα μας φιλοξενεί σε αυτό το το φύλλο με συνέντευξη του. Στόχος των ερωτήσεων είναι μέσα από τις απαντήσεις του πρόεδρου ακόμα και ο αναγνώστης μας που ουδεμία σχέση έχει με το τι ακριβώς είναι και κάνει μια σχολική επιτροπή να αποκτήσει μια σχετική κατάρτιση.

Συνέντευξη Νεκτάριου Σαρδιανού: Προέδρου Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Νέας Σμύρνης & Δημοτικού Συμβούλου

   ΕΡΩΤΗΣΗ: Κ. Σαρδιανέ, αναλάβατε πρόεδρος της ΕΣΕΠΕ πριν από τέσσερις μήνες. Θα ενδιέφερε τους αναγνώστες μας να γνωρίζουν την κατάσταση την οποία βρήκατε το Νομικό Πρόσωπο και τι μέχρι στιγμής έχει γίνει οπού είναι το προσωπικό σας στίγμα.

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγοι μήνες από τότε που ανέλαβα την προεδρία της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, κινούμαστε όμως με μεγάλους δρασκελισμούς και έχουμε διανύσει αρκετά μεγάλη απόσταση. Πιστός στην υπόσχεσή μου, και βασιζόμενος στο τρίπτυχο διαφάνεια, ασφάλεια των μαθητών και βελτίωση των συνθηκών της παρεχόμενης εκπαίδευσης, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα, έγιναν μελέτες που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, όσον αφορά στις προμήθειες αναλωσίμων, και ακολούθησαν μειοδοτικοί διαγωνισμοί.

   Βασικός στόχος να μειώσουμε τις σπατάλες, αφού δεν θα αγοράζουμε τίποτα παραπάνω από ότι πραγματικά χρειαζόμαστε και τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν θα επενδύονται στα σχολεία. Παράδειγμα, η αλλαγή παρόχου τηλεφωνίας, είχε ως αποτέλεσμα, από εκεί που πληρώναμε 300€ το δίμηνο για ένα σχολείο, τώρα να πληρώνουμε 500€ τον μήνα για 22 ή το απλό πράγμα να συνδέσουμε τα φωτοτυπικά μηχανήματα leasing με το υπάρχον δίκτυο, παρακάμπτωντας στην ουσία τους εκτυπωτές, μας εξασφαλίζει ένα ποσό της τάξεως των 7000€ περίπου που ξοδεύαμε σε μελάνια ( αφού κατά την χρήση των φωτοτυπικών μέσω leasing τα αναλώσιμα και το service επιβαρύνουν τον προμηθευτή).

   Στον τομέα της ασφάλειας τώρα, αντιμετωπίζουμε διαχρονικά προβλήματα οδικής ασφάλειας και πρόσβασης των μαθητών στα σχολεία της πόλης, ως αποτέλεσμα της κατάληψης των πεζοδρομίων από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Σε προβληματικά σημεία, πχ Ταταούλων ή Αγίας Σοφίας, τοποθετήθηκαν προστατευτικά κιγκλιδώματα επί του πεζοδρομίου, με σκοπό την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των μαθητών γύρω από τα οικεία σχολικά συγκροτήματα. Συγχρόνως σε περιοχές όπου αυτόν τον καιρό εκτελούνται έργα, πχ κλειστό Αρτάκης ή ανάπλαση περιοχής Λουτρών, τοποθετήσαμε επιπλέον σχολικούς τροχονόμους, ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα πρόσβασης που δημιουργούνται από τα εργοτάξια.

   Στα σχολεία, αξιοποιούμε τα κονδύλια της σχολικής επιτροπής ώστε να παρέχουμε στους μαθητές κάθε σύγχρονο εργαλείο, όπως είναι ο διαδραστικός πίνακας και το ψηφιακό διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό. Συγκεκριμένα ήδη τοποθετήσαμε 10 διαδραστικούς πίνακες και 10 τηλεπροβολείς, στο 1ο, 5ο και 7ο δημοτικό σχολείο και ακολουθούν το 2ο, 3ο, 4ο/ΆγιοςΑνδρέας, 6ο, 12ο και 13ο. Ο διαδραστικός πίνακας φαίνεται να είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος εισαγωγής της τεχνολογίας στις σχολικές τάξεις, αφού παρέχει τη δυνατότητα να ωφεληθεί το μάθημα από τις πιο χρήσιμες καινοτομίες της τεχνολογίας της πληροφορικής, ενώ ταυτόχρονα κάνει πιο έντονο το αίσθημα της ομάδας, και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες των μαθητών να συνεργαστούν στα στάδια της διερεύνησης και της αναζήτησης πληροφοριών, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ανακοίνωσή τους στο σύνολο της τάξης. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και ενθαρρύνονται για ενεργή συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, με την πολύπλευρη διέγερση των αισθήσεών τους (όρασης, ακοής και αφής) και ενεργοποιούνται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο κατανοώντας στην πράξη την έννοια της ανακάλυψης νέων γνώσεων και της αλληλεπίδρασης.

 

   ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε αναρτήσεις σας βλέπουμε ότι σκοπεύετε να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες πράσινες ταράτσες σε δημοτικά σχολεία της πόλης μας. Σε πολλούς Δήμους (με πλησιέστερο γεωγραφικό παράδειγμα το Μοσχάτο) έχει γίνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες σχολικών συγκροτημάτων, με στόχο την μέσα από την η ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των σχολείων να προκύπτει και μείωση δαπανών της Σχολικής Επιτροπής από την πληρωμή στην ΔΕΗ. Το λεγόμενο "ηλιακό σχολείο" πέρα ότι μεταφέρει βασικές γνώσεις για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά σε όλους τους μαθητές είναι και ένα σχολείο πρότυπο για όλα τα άλλα και παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία.
   Πιστεύεται ότι στην Νέα Σμύρνη κάτι αντίστοιχο θα ήταν εφικτό να γίνει σε όσες ταράτσες δεν υπάρχει ήδη πράσινο; Αν ναι αν έστω και ως όραμα τι χρονοδιάγραμμα θα θέτατε;

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ταρατσόκηποι υπάρχουν στο 2ο, 4ο και 7ο δημοτικό. Από αυτούς ο ταρατσόκηπος του 2ου, επειδή δεν έχει περίφραξη, δεν είναι επισκέψιμος από τους μαθητές, με αποτέλεσμα να είναι αποκομμένος από τη ζωή και την καθημερινότητα του σχολείου. Βασικός μου στόχος λοιπόν είναι η ανάδειξη του συγκεκριμένου ταρατσόκηπου με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου χώρου χαλάρωσης, ηρεμίας και εκμάθησης, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής! !! Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στα σχολικά συγκροτήματα, στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος ή συνολικά, ξεφεύγει από τα στενά όρια της σχολικής επιτροπής και αφορά τον Δήμο συνολικά.

 

   ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε θετικός στα σχολικά συγκροτήματα όπου η υπάρχουσα στελέχωση ανθρωπίνου δυναμικού κρίνεται ανεπαρκής, συγκεκριμένα στις περιπτώσεις καθαριότητας και φύλαξης να υπάρξει λύση μέσα από συμβάσεις με ιδιώτες;

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ θέλω το δημόσιο σχολείο να έχει το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό, να έχει δηλαδή επιστάτη στην είσοδο, ο οποίος να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει ( να φανταστείτε ότι όταν ανέλαβα υπήρχαν δημοτικά σχολεία τα οποία δεν είχαν καν άκουσον, άκουσον θυροτηλέφωνα, οι γονείς φώναζαν για να πάρουν τα παιδιά τους, συγκεκριμένα το 2ο, το 6ο και το 12ο, όπου και τα τοποθέτησα άμεσα), να έχει καθαρίστριες καθ' όλη την σχολική λειτουργία, να έχει νοσοκόμα, να έχει τραπεζοκόμο, γραμματειακή υποστήριξη και φυσικά φύλαξη μετά το πέρας της λειτουργίας του.
   Και επειδή αυτοί οι εργαζόμενοι είναι κανονικοί άνθρωποι, θα ήθελα να έχουν και κανονικές δουλειές αντί για ολιγόμηνα προγράμματα ΕΣΠΑ ή του ΟΑΕΔ! Αυτήν την στιγμή εργάζομαι στο να εξασφαλίσω υπηρεσίες καθαριότητας καθ'όλη την διάρκεια της σχολικής λειτουργίας, έχει δρομολογηθεί ως θέμα δηλαδή στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της επιτροπής.

 

   ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας σε ποιο σημείο βρίσκονται τα "αγκάθια" της ΕΣΕΠΕ που παραμένουν ανεπίλυτα επί σειρά ετών όπως την περίπτωση της υπόθεσης δικαστικής διεκδίκησης του ποσού που καταχράστηκε, ύψους 93.747,29 ευρώ που εναντίον Προέδρου Σχολικής Επιτροπής παρελθοντικών ετών, καθώς επίσης και εκείνο της περίπτωση της μη εμφάνισης των σχολικών συγκροτημάτων στα βιβλία του περιουσιολογίου του Δήμου, όπως κάθε χρόνο, επί σειρά ετών αναγράφουν οι ορκωτοί λογιστές στην ετήσια έκθεση τους που επικαιροποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με την αριθμό 902/2015 απόφαση, το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από αντίστοιχη αγωγή της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, υποχρέωσε τον πρώην πρόεδρο Σ.Π. να μας καταβάλλει το ποσό των 93.747€ ( ως αποτέλεσμα υπεξαίρεσης), με τις 50.000€ μάλιστα άμεσα εκτελεστό. Κατά της απόφασης αυτής ο Σ.Π. άσκησε έφεση η οποία δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Επειδή ο μέχρι πρότινος δικηγόρος της επιτροπής είναι συγχρόνως και δημοτικός σύμβουλος, επιθυμεί ο ρόλος του αυτός να είναι διακριτός και παρέδωσε τον φάκελο της υπόθεσης σε νέο δικηγόρο που όρισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής ώστε να εξαντλήσει κάθε νόμιμο συμφέρον.

Διαβάστηκε 3510 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Tuesday, 25 February 2020 18:20
 Δημήτρης Πανταζής

 

τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία. Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα. Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε εκδότης στη 'Φωνή της Νέας Σμύρνης', την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964.

Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων. Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο 'Νέα Σμύρνη – Το Χρονικό μιας Πόλης'.

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 στην Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη" όπου και δύο μήνες μετά την έναρξη της πενταετούς θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει επικεφαλής της μετά την παραίτηση του υποψηφίου Δημάρχου και ιδρυτή του συνδυασμού Νίκου Στέφου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης (2014 – 2017) μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη). Από τον Μάρτιο του 2017 είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 δημιουργεί μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς την Ομάδα Εθελοντών « Νέα Σμύρνη - Όλοι Μαζί» την οποία έως σήμερα συντονίζει.

Το 2019 γράφει το πρώτο του βιβλίου με τίτλο "Η Απελευθέρωση της Σμύρνης".

Σήμερα (2020) διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης ως Γραμματέας.

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Πανταζής