Tuesday, 05 November 2019 00:00

Νότης Γιατζίδης: Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νότης Γιατζίδης: Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο Δημήτρης Πανταζής, εκδότης εφημερίδας - τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης (2014 - 2019)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Γιατζίδη, γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιείστε σε έναν πολύ δύσκολο τομέα, όντας Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης. Θα μπορούσατε να μας κάνετε μία συνοπτική παρουσίαση των δομών και των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Νέας Σμύρνης σε σχέση με τον τομέα ευθύνη σας ως προς τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και τι ακόμα σχεδιάζετε να κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι κ. Πανταζή η Κοινωνική Πολιτική είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας και με πολλές ιδιαιτερότητες λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Με τις δομές που έχουμε εντάξει στην Κοινωνική Πολιτική προσπαθούμε να βοηθήσουμε κοινωνικές ομάδες που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.

Συνοπτικά θέλω να αναφερθώ στην ανάπτυξη του Τομέα Υγείας στον οποίο υπάγονται τα Δημοτικά Ιατρεία με ιατρικές ειδικότητες Γενικού Ιατρού, Ορθοπεδικού, Καρδιολόγου, Ψυχιάτρου, Ιατρού Εργασίας. Τα Δημοτικά Ιατρεία πλαισιώνουν επίσης Ψυχολόγος, Νοσηλεύτριες, Βοηθός Μικροβιολόγου. Λειτουργεί επίσης και το ΚΕΠ Υγείας για την πρόληψη θανατηφόρων παθήσεων, το Κέντρο ΄Ανοιας , το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι για ανήμπορα μοναχικά άτομα. Μεταξύ των Κοινωνικών μας δομών εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και η Δομή παρασκευής Συσσιτίου για τη σίτιση απόρων.

Εκτός από την υλική υποστήριξη μεγάλη σημασία δίνουμε στην ψυχική και ψυχολογική υποστήριξη των συμπολιτών μας με την Σχολική Κοινωνική Υπηρεσία και την Τοπική Ομάδα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας την λεγόμενη ΤΟΠΨΥ, στην οποία εμπλέκονται όλοι αρμόδιοι Τοπικοί Φορείς της πόλης, ώστε από κοινού με τις δράσεις τους να παρέχουν ικανή υποστήριξη όπου απαιτείται.


Επιγραμματικά επίσης αναφέρω ότι λειτουργούμε το Κέντρο Κοινότητας, το Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Κέντρο Πρόληψης ΄Ηλιος για θέματα εξαρτήσεων, το πρόγραμμα Διάθεσης Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τη Κοινωφελή Εργασία, τη Σίτιση Απόρων Μαθητών, το Πρόγραμμα Θερινών Κατασκηνώσεων που όλα μαζί και στο μέτρο που τους αναλογεί συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επαρκούν το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου μας στον τομέα σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μια καλή ερώτηση και μου δίνετε το ερέθισμα να αναφέρω ότι λόγω των αυξανόμενων συνεχών αναγκών της Κοινωνικής Υπηρεσίας προς τους ωφελούμενους πολίτες το ήδη υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για την κάλυψή τους. Δυστυχώς οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και όποτε η Κεντρική Διοίκηση της Κυβέρνησης ικανοποιήσει κάποιο από τα συνεχή αιτήματά μας για ανανέωση του προσωπικού με τις ανάλογες προσλήψεις.


Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Κοινωνική Υπηρεσία κρίνονται ανεπαρκείς, λόγω των δράσεων μας που έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία διετία. Ελπίζουμε ότι με την ενοικίαση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Υπηρεσιών του Δήμου Νέας Σμύρνης θα λυθεί και το κτιριακό πρόβλημα για τις πολυποίκιλες κοινωνικές μας δομές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε εικόνα αν οι άνθρωποι που χρειάζονται τις κοινωνικές δομές είναι περισσότεροι σήμερα; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη αλλά δεν τους έχετε καταγράψει, και που είναι εκτός δομών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λόγω της οικονομικής κρίσης σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη τις κοινωνικές δομές. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα προβλήματά τους είτε αυτά σχετίζονται τόσο με την σωματική τους υγεία, όσο και με την ψυχική τους. Με συνεχείς ενημερώσεις και ανακοινώσεις είτε μέσω του site του Δήμου, είτε με δημοσιεύσεις των δράσεών μας στον τοπικό τύπο πληροφορούμε τους κατοίκους της Ν. Σμύρνης για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Επίσης διαθέτουμε και έντυπη ενημέρωση για κάθε κοινωνική μας δομή και δράση, την οποία και διανέμουμε συνεχώς στους πολίτες. Η ροή των ανθρώπων που προσέρχονται στην Κοινωνική Υπηρεσία και έχουν ανάγκη την υποστήριξη των κοινωνικών μας δομών είναι συνεχής και αδιάκοπη και προκειμένου να δώσουμε τις πρέπουσες λύσεις σ' αυτούς, είμαστε όλοι σε ετοιμότητα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται πως υπάρχει αυξανόμενη διάθεση από πολίτες που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς. Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτήν την προσφορά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή στην κοινωνία αύξησε την διάθεση των πολιτών για εθελοντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Δημιουργήθηκε ένα κύμα αλληλεγγύης τόσο από ανθρώπους, που έχουν κάποια επαγγελματική εξειδίκευση, όσο και από απλούς πολίτες, που εντάσσονται σε εθελοντικές ομάδες προσφοράς.


Στην Κοινωνική Υπηρεσία έχουμε δημιουργήσει την Τοπική Ομάδα Εθελοντών Ν. Σμύρνης την ΤΟΕΝΣ, η οποία σήμερα πλησιάζει 200 μέλη. Έχουμε κατατάξει τους εθελοντές σε ομάδες υποστήριξης, του Κοινωνικού Συσσιτίου, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Κοινωνικής Ιματιοθήκης, της Χαριστικής Βιβλιοθήκης.


Επίσης λειτουργούν εθελοντικές ομάδες, Νομικής και Φοροτεχνικής Υποστήριξης. Εκτός από τις ομάδες που προανέφερα υπάρχουν και εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιονδήποτε τομέα τους ζητηθεί εκτάκτως από την Κοινωνική Υπηρεσία. Είναι αξιέπαινη η προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο μέσω των δομών της Κοινωνικής Υπηρεσίας, τους αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρατηρούμε ότι έχουν αυξηθεί οι άστεγοι. Ποίες κινήσεις λαμβάνει ο Δήμος σε αυτό το κομμάτι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Δήμος μας, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των αστέγων της πόλης. Κάθε φορά, που εντοπίζεται ένας επιπλέον άστεγος, γίνεται άμεση προσέγγιση του με κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, προκειμένου να ενημερωθεί για τρόπο που μπορεί να ενταχθεί στις κοινωνικές μας δομές και να τεθεί κάτω από την ομπρέλα της κοινωνικής προστασίας. Επίσης βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τον κατευθύνουμε στις Στέγες Φιλοξενίας αστέγων που διαθέτει.

Δυστυχώς πολλές φορές παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας αντιμετωπίζουμε την άρνηση κάποιων αστέγων να μετακινηθούν στις Στέγες Φιλοξενίας. Σ' Αυτές τις περιπτώσεις η Κοινωνική Υπηρεσία προσπαθεί να βοηθήσει τον άστεγο συνδράμοντάς τον διατροφικά, ενδυματολογικά και ψυχολογικά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Αντιδήμαρχε την κοινωνική πολιτική του Δήμου μας σε ποία κλίμακα με άριστα το δέκα θα την κατατάσσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, δεν υπάρχει παροχή και δράση, που να έχουμε σκεφθεί και να μην την έχουμε υλοποιήσει προς όφελος των πολιτών. Πάντα όμως το καλύτερο είναι προτιμότερο από το καλό. Για το σκοπό αυτό εξελισσόμεθα διαρκώς σε κοινωνικές παροχές και νέα προγράμματα. Τώρα αν θέλετε, όπως με ρωτάτε, με άριστα το δέκα να κατατάξω την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου σε κλίμακα, θα την κατέτασσα στο οκτώ, όχι γιατί υπολείπεται του εννέα και ίσως του δέκα, αλλά καθαρά για λόγους μετριοφροσύνης.

Είμαστε υπερήφανοι για την Κοινωνική μας Πολιτική και είμαστε από τους δύο - τρεις πρώτους Δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής στον τομέα αυτό.

Διαβάστηκε 3472 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Monday, 11 November 2019 18:45
 Δημήτρης Πανταζής

 

τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία. Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα. Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε εκδότης στη 'Φωνή της Νέας Σμύρνης', την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964.

Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων. Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο 'Νέα Σμύρνη – Το Χρονικό μιας Πόλης'.

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 στην Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη" όπου και δύο μήνες μετά την έναρξη της πενταετούς θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει επικεφαλής της μετά την παραίτηση του υποψηφίου Δημάρχου και ιδρυτή του συνδυασμού Νίκου Στέφου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης (2014 – 2017) μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη). Από τον Μάρτιο του 2017 είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 δημιουργεί μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς την Ομάδα Εθελοντών « Νέα Σμύρνη - Όλοι Μαζί» την οποία έως σήμερα συντονίζει.

Το 2019 γράφει το πρώτο του βιβλίου με τίτλο "Η Απελευθέρωση της Σμύρνης".

Σήμερα (2020) διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης ως Γραμματέας.