Tuesday, 01 May 2018 00:00

Διονύσης Κονιδάρης: Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου - Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής μιλάει στην «ΦΩΝΗ» για τις παιδικές χαρές στην πόλη μας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διονύσης Κονιδάρης: Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου - Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής μιλάει στην «ΦΩΝΗ» για τις παιδικές χαρές στην πόλη μας

Γράφει ο Δημήτρης Πανταζής - Εκδότης της Εφημερίδας & Δημοτικός Σύμβουλος

Τα τελευταία έτη έχει γίνει αναβάθμιση του δικτύου παιδικών χαρών Δήμου Νέας Σμύρνης, γεγονός που εντοπίζεται σε όποιον περπατά αυτή την πόλη ή έχει μικρά παιδιά! Η εφημερίδα μας πιστεύει πως το θέμα της παιδικής χαράς λόγω ότι αφορά την ασφαλή εκτόνωση μικρών παιδιών οφείλει ένας Δήμος να το αντιμετωπίζει με εξαιρετική ευαισθησία και μεγάλη υπευθυνότητα.


Έτσι λοιπόν ζήτησε συνέντευξη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Διονύση Κονιδάρη έτσι ώστε να λάβουν οι αναγνώστες μας έγκυρη και απολύτως κατατοπιστική ενημέρωση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες παιδικές χαρές υπάρχουν σήμερα στον Δήμο Νέας Σμύρνης και πότε υπολογίζεται να έχουν αναβαθμιστεί στο συνολό τους;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στον Δήμο Νέας Σμύρνης υπάρχουν 22 παιδικές χαρές οι οποίες είναι όλες ασφαλείς και οι περισσότερες πρόσφατα ανακαινισμένες. Ενδεικτικά θα αναφέρω αυτές στην Κεντρική Πλατεία, Πλατείας Ανοίξεως, Πλατείας Βασιλέως Γεωργίου, Πλατείας Κοραή, οδού Ταταούλων. Υπολογίζουμε ότι εντός του 2019 θα έχουμε αναπλάσει το σύνολο των παιδικών χαρών στην Νέα Σμύρνη.

Παιδική χαρά οδού Ελλησπόντου

Παιδική χαρά κεντρικής πλατείας Νέας Σμύρνης

Παιδική χαρά πλατείας Άνοιξης

Παιδική χαρά πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης

Στο αντικείμενο των παιδικών χαρών συνεχώς κάνουμε αναπλάσεις. Π.χ. η υπάρχουσα παιδική χαρά επί της οδού Αϊδινίου θα γίνει από την αρχή και θα αποκτήσει την τριπλάσια έκταση από την σημερινή. Ριζική ανάπλαση θα γίνει επίσης στην παιδική χαρά στην Πλατεία Δεξαμενής! Η χρηματοδότηση είναι από πόρους του Δήμου, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου λαμβάνονται κονδύλια και από άλλου όπως η περίπτωση από το πρόγραμμα "Φιλόδημος" όπου έχουν εγκριθεί 260.000 από τις οποίες υπολογίζουμε να κάνουμε αναπλάσεις σε τέσσερις υπάρχουσες παιδικές χαρές.


Ως Δημοτική Αρχή πέρα από υποχρέωση είναι και προτεραιότητα μας η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους τομείς. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (28492/2009-ΦΕΚ 931Β΄),καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των παιδικών χαρών. Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περί λειτουργίας παιδικών χαρών των ΟΤΑ επισημαίνεται ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους η οποία συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Στην περίπτωση που ο Δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια.

 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει σχεδιασμός σας, έστω ως σκέψη δημιουργίας παιδικών χαρών ή ελεύθερων χώρων σε σημεία που σήμερα δεν υπάρχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ως Δημοτική Αρχή έχουμε πρόθεση στα άμεσα σχέδια μας στα μικρά άχτιστα οικόπεδα της πόλης μας που βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου να τα διαμορφώσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκεί χώροι επισκεψιμότητας για τους πολίτες και παιχνιδιού για τα παιδιά. Τα εγκαταλελειμμένα αυτά οικόπεδα έχουμε στόχο να τα διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο που ο κόσμος θα μπορεί να τα χαρεί. Αυτό είναι στα άμεσα σχέδια μας και υπάρχουν ήδη προμελέτες.

 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αποκατάσταση λόγω βανδαλισμών! Πόσο συχνό φαινόμενο είναι στις παιδικές χαρές;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο βανδαλισμός της δημόσιας περιουσίας είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο. Ειδικά στις παιδικές χαρές καλούμαστε συχνά να "επιστρέφουμε" για την αποκατάσταση τους, ακόμα και στις πρόσφατα ανακαινισμένες! Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εδώ λόγω ότι δεν υπάρχει φύλαξη. Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο παλαιότερα πήραμε την απόφαση για επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας τότε με τον Νόμο Κατρούγκαλου. Όμως οι δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου μας που είχαν το δικαίωμα επιστροφής στο συγκεκριμένο αντικείμενο δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν ως Δημοτική Αρχή προσπαθώντας να βρούμε την λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα πήραμε απόφαση να γίνει διαγωνισμός για ιδιωτική φύλαξη.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε άλλους Δήμους έχουμε δει παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Υπάρχει σχεδιασμός για κάτι παρόμοιο στην Νέα Σμύρνη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ως Δημοτική Αρχή σχεδιάζουμε να γίνει ριζική ανάπλαση στην παιδική χαρά επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής. Έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχει προκύψει ο ανάδοχος και θα ξεκινήσει άμεσα! Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη παιδική χαρά να είναι αφενός για παιδιά όπως είναι σήμερα αλλά να διαμορφωθεί και για παιδιά ΑΜΕΑ! Έτσι κανένα παιδί με ειδικές ανάγκες πλέον δεν θα αναγκάζεται να κάθεται στην άκρη λόγω της δυσκολίας του αλλά να μπορεί να κάνει χρήση στα υπάρχοντα παιχνίδια!

Όταν είσαι παιδί η επίσκεψη σε μία παιδική χαρά μοιάζει με το ωραιότερο δώρο. Τις παιδικές χαρές τις λατρεύουν όλα τα παιδιά και πρέπει επίσης να έχουν την δυνατότητα να τις απολαμβάνουν όλα τα παιδιά! Κανένα παιδάκι µε ειδικές ανάγκες και αναπηρία δεν πρέπει να νιώθει μοναξιά ή λιγότερη χαρά από τους άλλους συνοµήλικους του. Πρέπει να μπορούν όλα τα παιδιά να συνυπάρχουν και να παίζουν μαζί! Θα υπάρχουν λοιπόν και όργανα για χρήση παιδιών ΑΜΕΑ!

Διαβάστηκε 5993 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 12 June 2020 07:20
 Δημήτρης Πανταζής

 

τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία. Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα. Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε εκδότης στη 'Φωνή της Νέας Σμύρνης', την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964.

Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων. Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο 'Νέα Σμύρνη – Το Χρονικό μιας Πόλης'.

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 στην Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη" όπου και δύο μήνες μετά την έναρξη της πενταετούς θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει επικεφαλής της μετά την παραίτηση του υποψηφίου Δημάρχου και ιδρυτή του συνδυασμού Νίκου Στέφου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης (2014 – 2017) μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη). Από τον Μάρτιο του 2017 είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 δημιουργεί μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς την Ομάδα Εθελοντών « Νέα Σμύρνη - Όλοι Μαζί» την οποία έως σήμερα συντονίζει.

Το 2019 γράφει το πρώτο του βιβλίου με τίτλο "Η Απελευθέρωση της Σμύρνης".

Σήμερα (2020) διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης ως Γραμματέας.