Thursday, 10 May 2018 00:00

Βαγγέλης Ζιάκας: Ο Νεοσμυρνιός κατασκευαστής πρωτότυπων κιθάρων μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βαγγέλης Ζιάκας: Ο Νεοσμυρνιός κατασκευαστής πρωτότυπων κιθάρων μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο Δημήτρης Πανταζής - Εκδότης της Εφημερίδας & Δημοτικός Σύμβουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο καιρό ασχολείσαι με αυτό και πόσα διαφορετικά είδη κιθάρας έχεις ως τώρα δημιουργήσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τα SlideBoard ασχολούμαι σχεδόν ένα χρόνο τώρα, είναι ένα διαφορετικό είδος κιθάρας που ξεκινάει από το κλασικό lap Steel που δημιουργήθηκε γύρω στο 1890. Η διαφορά είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ μόνο πατίνια (skateboards) ως βάση και είναι κατά κύριο λόγο ηλεκτρικά. Όσον αφορά τα ποσά είδη νομίζω 3-4 ίσως βασισμένα σε cigar boxes, skateboard, tin boxes, φτυάρι και γενικά οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ηχείο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το skateboard είναι εύκολο υλικό στο να γίνει κιθάρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα skates δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο σαν υλικό γιατί δεν υπάρχουν στάνταρ διαστάσεις για να δημιουργήσεις ένα πατρόν ή κάτι παρόμοιο και χρειάζεται απόλυτη προσοχή στο μέτρημα για να μπει η ταστιέρα τα κλειδιά οι γέφυρες ο μαγνήτης κτλ, σίγουρα δεν είναι όπως όταν φτιάχνω μια κιθάρα που ξεκινάς από το 0 αλλά δεν γίνεται και σε μια μέρα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ιδέα αυτή πως ακριβώς προέκυψε:


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρειαζόμουν κάτι καινούριο και κάτι σχετικά πιο απλό από τις υπόλοιπες κατασκευές μου. Κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα σχεδόν οποιοδήποτε χώρο με τα λιγότερα δυνατά υλικά. Έτσι μου ήρθε η ιδέα του skate όταν μου ζητήθηκε να φτιάξω ένα lap Steel. Με το skate έχεις την βάση μπροστά σου. Τα υπόλοιπα είναι φαντασία και μαθηματικά.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενδιαφέρον αγοράς τους υπάρχει στην Ελλάδα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην Ελλάδα όχι ιδιαίτερα αν και δεν έχω παράπονο. Κυρίως στέλνω εξωτερικό που είναι και ως είδος μουσικής πιο διαδεδομένο μιας και χρησιμοποιείται κυρίως στα Blues. Στην Ελλάδα υπήρξε ενδιαφέρον για την ιδέα και την κατασκευή αλλά σαν όργανο στην πράξη όχι ιδιαίτερα. Έχω συνεργαστεί με 4 5 μουσικούς που το χρησιμοποιούν στη δουλειά τους και το χαίρομαι ιδιαίτερα, προτιμώ 4 - 5 SlideBoards on stage πάρα 20 να κάθονται στο σαλόνι σαν διακοσμητικά.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την δημιουργία μιας τέτοιου είδους κιθάρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την κατασκευή συνολικά περίπου 8 με 12 ώρες ανάλογα την κατασκευή και την έμπνευση. Μπορεί να βγάλω ένα σε 2 μέρες μπορεί να κρατήσει ένα μήνα. Το βασικό είναι να μην χαθεί το μεράκι... Δεν θέλω να το δω σαν δουλειά όπως τα service / set up κτλ στα υπόλοιπα όργανα. Το κάνω πρώτα για μένα, να διατηρήσω τη δημιουργικότητα μου όσο μπορώ ζωντανή μέσα στο χάος και την ταχύτητα που πλέον ζούμε. Είναι η ψυχοθεραπεία και θέλω να δίνω χρόνο ποιοτικό και αυτό βγαίνει και στη δουλειά μου.

Διαβάστηκε 6477 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Sunday, 22 September 2019 12:59
 Δημήτρης Πανταζής

 

τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία. Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα. Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε εκδότης στη 'Φωνή της Νέας Σμύρνης', την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964.

Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων. Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο 'Νέα Σμύρνη – Το Χρονικό μιας Πόλης'.

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 στην Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη" όπου και δύο μήνες μετά την έναρξη της πενταετούς θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει επικεφαλής της μετά την παραίτηση του υποψηφίου Δημάρχου και ιδρυτή του συνδυασμού Νίκου Στέφου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης (2014 – 2017) μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη). Από τον Μάρτιο του 2017 είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 δημιουργεί μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς την Ομάδα Εθελοντών « Νέα Σμύρνη - Όλοι Μαζί» την οποία έως σήμερα συντονίζει.

Το 2019 γράφει το πρώτο του βιβλίου με τίτλο "Η Απελευθέρωση της Σμύρνης".

Σήμερα (2020) διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης ως Γραμματέας.