Λίγα λόγια για τον πατέρα μου και ιδρυτή της εφημερίδας Αντώνη Πανταζή

 

Αρχές του 1964... Ένας 27 ετών νεαρός δικηγόρος, παιδί προσφύγων από την Σμύρνη και το Οδεμήσιο, γέννημα θρέμμα της Νέας Σμύρνης και απόφοιτος στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο "Ευαγγελική Σχολή" Νέας Σμύρνης ξεκινάει μια ιστορική διαδρομή στην τοπική μας κοινωνία!

Ο Αντώνης Δημ. Πανταζής σε αυτό το καινούργιο του ξεκίνημα βρέθηκε σε έναν χώρο που δεν του ήταν άγνωστος... Δημοσιογραφικό "παιδί" αναγνώστης και μαθητής του Σμυρνίου Σταύρου Κουκουτσάκη, εκδότη της πρώτης σε κυκλοφορίας τοπικής εφημερίδας της πόλης μας από το 1930 με τίτλο "Νέα Σμύρνη".

53 χρόνια πριν κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της "Φωνής της Νέας Σμύρνης"... Μια εφημερίδα που ήδη είναι μέρος αυτής της οικογένειας για μια ολόκληρη ζωή και με προοπτικές, ευχή αλλά και φιλοδοξία να περάσει μια μέρα σε μια τρίτη γενιά Πανταζή...

Το μόνο ίσως αρνητικό ότι αυτά τα 53 χρόνια δεν ήταν συνεχόμενα καθώς αντιμετώπισαν την άρση της κυκλοφορίας της για 7 έτη λόγω της λογοκρισίας του τύπου που επέβαλε η δικτατορία των συνταγματαρχών και δεκαετίες αργότερα η συνταξιοδότηση του ιδρυτή της...

Βρίσκομαι για έβδομο έτος στο τιμόνι αυτής της μικρής οικογενειακής προσπάθειας που αγαπήθηκε από τους Νεοσμυρνιούς για πολλές δεκαετίες! Το τι επιφυλάσσει το μέλλον, άγνωστο! Όμως στο παρόν είναι σίγουρο πως η αυστηρά τοπικού χαρακτήρα μαχητικότητα των δημοσιευμάτων της εφημερίδας συνεχώς θα αυξάνεται καθώς αυτή η πόλη χρειάζεται μια δική της δυνατή ΦΩΝΗ της Νέας Σμύρνης...

 

Δημήτρης Αντ. Πανταζής

Εκδότης εφημερίδας - τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

 
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

 
Βιογραφικό Αντώνη Δημ. Πανταζή - ιδρυτή εφημερίδας
 
Ο Αντώνιος Δημ. Πανταζής γεννήθηκε και έζησε στην Νέα Σμύρνη από το 1936 έως το 2012. Οι γονείς του γεννήθηκαν στη Σμύρνη και το Οδεμήσιο Μικρά Ασίας απ' όπου ήλθαν πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στην Νέα Σμύρνη το 1929. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο «Ευαγγελική Σχολή» Νέας Σμύρνης. Ήταν Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Νομικών, Σχολής Νομικών και Οικονομικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Άσκησε δικηγορία στην Αθήνα και τον Πειραιά για 30 χρόνια με γραφείο στην Νέα Σμύρνη. Διετέλεσε άμισθος δικαστικός επιμελητής ανηλίκων στο δικαστήριο ανηλίκων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με ομόφωνη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δικηγόρος. Κυκλοφόρησε 9 τόμους ως συγγραφέας και ιστορικός με τίτλο «Νέα Σμύρνη, το χρονικό μιας πόλης». Ίδρυσε την τοπική εφημερίδα «Η Φωνή της Νέας Σμύρνης» η οποία κυκλοφόρησε 446 φύλλα στο διάστημα 1964 - 1998.

Διετέλεσε: Δημοτικός Σύμβουλος, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπρόεδρος Δημαρχιακής Επιτροπής και Μέλος της, ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος (1975 και 1978). Πρόεδρος: Α' Εθνικού Παιδικού Σταθμού Ν. Σμύρνης (1975-76), στην Σχολική Εφορία Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα (1974-81, 7η ενιαία σχολική επιτροπή (1991-94) Αντιπρόεδρος Σχολικής Εφορίας Α΄ Δημόσιας Τεχνικής Σχολής (ΚΕΤΕ) Ν. Σμύρνης (1974-81), στο Σύλλογο Γονέων 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου (1984-85).

Γενικός Γραμματέας: Τοπικής Επιτροπής Ανηλίκων της Εταιρίας Ανηλίκων Πρωτοδικείου Αθηνών στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας (1975-1981), Σύλλογος Ανεγέρσεως Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ν. Σμύρνης (1979-81), Εξωραϊστικός – Ψυχαγωγικός και Πνευματικός Σύλλογος «Ο Φοίνιξ Νέας Σμύρνης» (1974-75), Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαραστάσεως Τοπικής Εφορίας Προσκόπων Νέας Σμύρνης και Επιτροπής Ανεγέρσεως Μνημείου στους Προσκόπους Αϊδινίου Μικρά Ασίας Ν. Σμύρνης (1973-75). Μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Συνδέσμου Νέων Ν. Σμύρνης (1962-67), Ένωση Επαγγελματιών Νέας Σμύρνης (ΕΒΕΝΣ) (1966-1967), Εστία Νέας Σμύρνης (1974-75), ΠΑΕ Πανιώνιος (1993-94) και μέλος στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Χριστιανική Κίνηση Ν. Σμύρνης».

Ιδρυτικός Αντιπρόεδρος Φιλανθρωπικού Σωματείου – Κέντρο Προστασίας Παιδιού « Ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης» (1993-99). Συμμετείχε στα Πανελλήνια Συνέδρια της Κεντρικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος στη Χαλκιδική και τα Χανιά ως εκπρόσωπος του Δήμου μας. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Ν. Σμύρνης Γ. Σιοτρόπου (4/2/1998 – 31/12/1998).